Arun Sharma Quantitative Aptitude PDF Download

Hello Students, upsarkarinaukri.com पर आपका स्वागत है। हम आपके बेहतर भविष्य की कामना करते हैं. आज हम आपके लिये Arun Sharma Quantitative Aptitude PDF करने के लिए लाये है। ये एक PDF Book है जिसको Arun Sharma Sir ने विद्यार्थियों की पढाई में आसानी के लिए बनाया है. ये Notes उन हजारो छात्रो की पसंद है जो किसी Competitive Exam जैसे SSC, CGL, CAT, MAT, XAT, UPSC, IBPS & SBI, examination of PO & Clerk Examination Preparation कर रहे हैं

Quantitative-Aptitude-by-Arun-sharma-PDF

हमें उम्मीद है कि आप इनमे से किसी न किसी परीक्षा की तयारी जरूर कर रहे होंगे। PDF Share करने से पहले हम आपको बता दें कि  यह एक Latest Jobs और Study Material Provide करने की वेबसाइट है. अगर आप ये सभी जानकरी अपने ई-मेल में पाना चाहते हैं तो आप इस वेबसाइट को सब्सक्राइब ज़रूर करें.  इस Book को आप अभी इस निचे दिए गये Button पर click कीजिये और इस book को अपने phone में पाइये।

Last Update 22 Feb 2020: We have provided Arun Sharma Quantitative Aptitude Book PDF Below to download. studnets can download direcly using Gdrive Link.

Arun Sharma Quantitative Aptitude Book Free PDF

इस PDF Book का नाम How To Prepare For Quantitative Aptitude है. इन नोट्स में पुरी तरह से इसकी तैयारी करने की जानकारी दी गई है इस Book में 1486 Pages हैं. ये सभी प्रितियोगी परीक्षाओं में बहुत उपयोगी है. यह book MC Hill Publication द्वारा तैयार की गयी है।

Quantitative Aptitude एक विजेता Cat स्कोर को अनलॉक करने का एक प्रमुख घटक है और कोई भी लेखक अरुण शर्मा से अधिक विषय न्याय नहीं करता है, जिसका क्षेत्रफल का विशाल अनुभव सीएटी के मात्रात्मक योग्यता के हर अध्याय में दिखाई देता है। अपनी श्रेणी में एक तारकीय उत्पाद, यह पुस्तक अब अपने सातवें संस्करण में है। न केवल सीएटी के लिए नवीनतम रुझानों और प्रश्न पैटर्न का पालन करता है, यह एक्सएटी, एसएनएपी, आईआईएफटी जैसे अन्य प्रबंधन प्रवेश परीक्षाओं के लिए छात्रों द्वारा अत्यधिक उपयोगी पाया जाता है।

पुस्तक में संख्या, औसत और मिश्रण, अंकगणित और शब्द-आधारित समस्याएं, ज्यामिति, बीजगणित, गिनती इत्यादि सहित सभी विषयों को व्यापक रूप से एक बहुत ही सुलभ और आसान तरीके से शामिल किया गया है। इस विषय को पढ़ाने के अलावा, लेखक उम्मीदवारों को सफलतापूर्वक रणनीतियों के लिए निर्देश देता है, समय का प्रबंधन करता है और समय-समय पर उन्मूलन परीक्षा के लिए सटीक रूप से अपने ज्ञान पैटर्न का विश्लेषण करता है। पुस्तक निरंतर परीक्षण रिहर्सल के लिए नकली परीक्षण पत्र प्रदान करती है और कठोर अभ्यास के लिए विभिन्न कठिनाई के स्तर की समस्याएं होती हैं। यह आज किसी भी और सभी सीएटी उम्मीदवारों के लिए पढ़ा जाना चाहिए।

Arun sharma quantitative aptitude 7th edition

Book Name: Arun Sharma Quantitative Aptitude
Quality: Excellent
Format: PDF
Size: 70 MB (WI-FI recommended)
Author: Arun Sharma  
Pages: 1486 Pages
Language: English

Download Arun Sharma Quantitative Aptitude Latest PDF

Key Features

1. Comprehensive theory as per latest syllabus and pattern
2. Topics divided into easily understandable ‘blocks’
3. Plenty of short-cut techniques for quick problem solving
4. Practice tests covering all possible types of questions
5. Questions divided into three ‘LODs’ (Levels of Difficulty)
6. Comprehensive solutions (wherever relevant) to questions of all LODs of all chapters
7. Additional block-wise practice tests to ensure no probable question type has been missed out
8. Section on training ground teaches higher-end problem solving in real time. It is a section which tells the students exactly how to think inside the examination hall when faced with questions of varying difficulty levels
9. “Taste of the Exams” section- covers all questions that have been asked in past CAT, XAT, and IIFT examinations over two decades.

Arun Sharma Quantitative Aptitude PDF

कितना अजीब लगेगा जब हम किसी book को पढ़ने जा रहे हो और हमें पता ही ना हो कि वह Book में हमें मिलने क्या वाला है या हम Book में क्या पढ़ेंगे। इसी को ध्यान में रखते हुए हमने यह Section बनाया है क्यूँकि जितने भी Students प्रतिदिन UPSarkariNaukri पर (Arun Sharma Quantitative Aptitude PDF) अरुण शर्मा सर की संख्यात्मक अभियोगिता बुक का PDF डाउनलोड करने आते हैं उनको यह समझने में मुश्किल ना हो की इस Book में आप कितने chapters पढ़ने वाले हैं। और कौन कौन से पढ़ने वाले हैं इसलिए हमने नीचे एक List बनाई है जिसमें Chapters List और सभी Chapters के Name लिखे हैं। तो एक बार उनको भी आप पढ़ लीजिए ताकि आप भी समझ पाएँ की आप Book में पढ़ने क्या वाले हैं।

संख्यात्मक अभियोगिता (Quantitative Aptitude) PDF in Hindi – दोस्तों, आपके कीमती समय को ध्यान में रखते हुए, हम आपको इस book में दिए गए topics की एक quick summary दे रहे है-

  1. Addition and Subtraction
  2. Multiplications
  3. Divisions, Percentage Calculations and Ratio Comparisons
  4. Squares and Cubes of Numbers
  5. Number Systems
  6. Progressions
  7. Averages
  8. Allegations
  9. Percentages
  10. Profit and Loss
  11. Interest
  12. Ratio, Proportion, and Variation
  13. Time and Work
  14. Time, Speed and Distance
  15. Geometry and Mensuration
  16. Coordinate Geometry
  17. Functions
  18. Inequalities
  19. Quadratic and other Equations
  20. Logarithms
  21. Permutations and Combinations
  22. Probability
  23. Set Theory

Quantitative Aptitude Questions PDF

Q1. If 3/4 of a number is 7 more than 1/6 of the number then 5/3 of the number is?
(a) 12
(b) 18
(c) 15
(d) 20

S1. Ans.(d)
Sol. Let the number be x
According to the question,
3x/4-x/6 = 7
(9x – 2x)/12 = 7
7x = 7 × 12
x = 12
Then 5/3 of the number will be
(x ×5)/3 ⇒ (12 × 5)/3 = 20

Q2. If x = 1/√(2 + 1) then (x + 1) equal to?
(a) √2+1
(b) √2-1
(c) √2
(d) 2

S2. Ans.(c)
Sol. Given
x=1/(√2+1)
Find (x + 1) = ?
⇒ x + 1 = 1/(√2  + 1)+1
⇒(√2+1+1)/(√2+1)
⇒(√2+2)/(√2+1)
⇒(√2 (√2+1))/((√2+1) )
⇒ √2

Q3.  If a * b = a + b + a/b, then the value of 12 * 4 is?
(a) 20
(b) 21
(c) 48
(d) 19

S3. Ans.(d)
Sol. 12 * 4 = 12 + 4 + 12/4
= 12 + 4 +3 = 19

Q4. Find the maximum number of trees which can be planted, 20 meters apart, on two sides of a straight road 1760 meters long?
(a) 180
(b) 178
(c) 174
(d) 176

S4. Ans.(b)
Sol. No of trees planted on one side of Road
= (Length of road)/(Distance between trees) + 1 ← first tree
=1760/20+1
= 88 + 1 = 89
Total trees (both sides) = 89 × 2 = 178

Quantitative Aptitude By Arun Sharma PDF

Q5. Mohan gets 3 marks for each correct sum and loses 2 marks for each wrong sum. He attempts 30 sums and obtains 40 marks. The number of sums solved correctly is?
(a) 15
(b) 20
(c) 25
(d) 10

S5. Ans.(b)
Sol. Mohan does ‘x’ correct sums
According to question

⇒ 3x – 60 + 2x = 40
5x = 100
x = 20

Q6. Two trains 108 m and 112 m in length are running towards each other on the parallel lines at a speed of 45 km/hr and 54 km/hr respectively. To cross each other after they meet, it will take?
(a) 12 sec
(b) 9 sec
(c) 8 sec
(d) 10 sec

S6. Ans.(c)
Sol. Time taken by them to cross each other
=(l1+l2)/(Relative speed in opposite direction)
Time = ((108 + 112))/((45 + 54)×5/18)=(220 × 18)/(99 × 5)
Time = 8 second

Q7. Two trains 150 m and 120 m long respectively moving from opposite directions cross each other in 10 seconds. If the speed of the second train is 43.2 km/hr, then the speed of the first train is?
(a) 54 km/hr
(b) 50 km/hr
(c) 52 km/hr
(d) 51 km/hr

S7. Ans.(a)
Sol. Let the speed of second trains = x km/hr
⇒ Their  relative speed in opposite direction
= (43.2 + x)km/hr
According to question,
⇒ time = (l1  + l2)/speed
10 sec = ((150 + 120))/((43.2 + x)×5/18 m/s)
⇒ 10 = (270 × 18)/((43.2 + x) × 5)
43.2 × 5 + 5x = 486
⇒ x = (486 – 216)/5
⇒ Speed of second train = 54 km/hr

Arun Sharma Quantitative Aptitude 8th Edition PDF

Q8. A bus moving at a speed of 45 km/hr overtakes a truck 150 meters ahead going in the same direction in 30 seconds. The speed of the truck is?
(a) 27 km/hr
(b) 24 km/hr
(c) 25 km/hr
(d) 28 km/hr

S8. Ans.(a)
Sol. Let the speed of truck is = x km/hr
Their relative speed in same direction
= (45 – x) km/h (Here (45 – x) has been written because bus crosses the truck which is running 150 metres ahead from it. i.e. Truck speed will be lower than that of bus)
According to the question,
Time = (total distance)/(total speed)
=150/((45-x)×5/18)=30
=(150×18)/((45-x)×5)=30
= x = 27 km/h
So speed of the truck is 27 km/h

Q9. A passenger train 150m long is traveling with a speed of 36 km/hr. If a man is cycling in the direction of the train at 9 km/hr., the time taken by the train to pass the man is?
(a) 10 sec
(b) 15 sec
(c) 18 sec
(d) 20 sec

S9. Ans.(d)

Sol. Their relative speed in same direction = 36 – 9 = 27 km/h

  • Time, taken by train to cross the man = 150/27[Distance/Speed=time]
  • Time=150/(27×5/18)   [1 km/hr  =5/18 m/s]
  • The Time = (150 × 18)/(27 × 5)
  • Time = (30 × 2)/3

Time = 20 second

Arun Sharma Quantitative Aptitude PDF

Note – Quantitative Aptitude के PDF Note Book को अपने Mobile या Computer में Download करने के लिए नीचे दिए गए Button पर Click करें.

Click Here To Download

असुविधा के लिए क्षमा चाहेंगे पर Copyright Content की वजह से हम इस Arun Sharma Quantitative Aptitude Book PDF को यहाँ Upload नहीं कर पा रहे हैं क्यूँकि यह Book Amazon और Flipkart पर Sale हो रही हैं जिसको Free में Provide करना Piracy है। हम सिर्फ़ उन Books को Upload करते हैं जोंकि Free में Available होती हैं  you can buy this book from here.

About Author

Arun Sharma is a post-graduate from the prestigious Indian Institute of Management, Bangalore. He has been training corporate house and CAT aspirants since 1996 and has personally trained over a thousand students into the IIMs and other top B Schools. Besides, he holds the unique distinction of clearing the CAT 16 times in a row, with a score of 99.99 percentile in CAT 2008.

Review

Wanna prepare for Quant so don’t delay any more just press buy button, It is one of the best book for quant preparation, No matter what is your background in your intermediate. This book gives you a clear idea about the topic.
There is something you must know before starting solving this book and that is you will get addicted to solving this book and will never go back to any other book before you complete this one…if you want to start preparing for the CAT exam from the scratch then this book is perfect for you and if you are a person who already has knowledge of quantitative aptitude then you should start solving this book from level of difficulty 2….either ways this book is a must-have if you are preparing for quantitative aptitude and trust me this book is a thousand times better than Rs Aggarwal Quantitative aptitude.
If you want to read by yourself and don’t want to attend any class then it is most important book, it will teach you. But if are attending a coaching then also you can solve it’s questions.

Join Us On Facebook

दोस्तों अगर आप किसी भी प्रतियोगी परीक्षा की तैयारी कर रहे हैं और पैसों की कमी के कारण Books को ख़रीद नहीं पा रहे हैं। तो आपको किसी भी प्रकार की समस्या उठाने की आवश्यकता नहीं है। अगर आपको किसी भी पुस्तक की ज़रूरत है तो आप हमें Comment करके बता सकते हैं चाहे आपको English, Hindi, Reasoning, Maths, Science या किसी और विषय की पुस्तक की आवश्यकता हो। हम यहाँ उस Book का PDF Upload कर देंगे।

साथ ही परीक्षाओं से जुड़ी ज़रूरी जानकारी भी यहाँ उपलब्ध करते रहेंगे। ताकि आप हर जानकारी से Update रहें। हमें आपकी सहायता करके ख़ुशी होगी. धन्यवाद। इन नोट्स को परीक्षा से पहले उन सभी विद्यार्थी तक पंहुचाये. जिनको आप जीवन में सफल देखना चाहते हैं. यदि सबको सफल देखना चाहते हैं तो सभी के साथ शेयर करें. नीचे दिए गए Facebook और WhatsApp Button से Share कर सकते हैं.

आशा करते हैं Arun Sharma Quantitative Aptitude PDF नोट्स आपके लिए बहुत ही महत्वपूर्ण साबित होंगे. और Mathematics subject की तैयारी कराने में आपकी मदद करेंगे. ये Notes सभी Students के लिए बहुत उपयोगी हैं. हम जल्दी ही कुछ नये books/PDF के साथ हमारी इस वेबसाइट के जरिये आपसे सम्पर्क करेंगे | अगर आपको ये PDF पसंद आये तो आप इसे अपने दोस्तों के साथ WhatsApp और Facebook पर शेयर करे जिसे कि वो भी इस PDF का लाभ उठा सके|

Leave a Comment